Quines conseqüències pot tenir aplicar la setmana laboral de 4 dies? -  timenet - Gestió de temps de treballimatge:https://www.registrejornadalaboral.cat/FitxersWeb/167413/setmana-laboral-de-4-dies.jpg

En els darrers anys, la proposta de reduir la jornada laboral de cinc a quatre dies s’ha fet un lloc en l’agenda pública i empresarial arreu del món. Amb l’objectiu de millorar el benestar dels treballadors, augmentar la productivitat i reduir l’estrès laboral, diverses empreses i sectors han començat a experimentar amb aquest model. Però, què passa amb el sector hoteler, on els serveis són contínuos, l’horari és ampli i la presència física és clau?

És viable aplicar una jornada laboral de quatre dies a un hotel sense sacrificar qualitat de servei, rendibilitat o experiència del client? Aquest article analitza el debat amb una mirada realista, exposa casos pilot i proposa fórmules híbrides que poden beneficiar tant el personal com l’empresa.

L’origen del debat

La jornada de cinc dies laborals i dos de descans està arrelada en la majoria de països des de fa dècades. Però en un context on la tecnologia ha augmentat la productivitat i ha difuminat els límits entre treball i vida personal, molts experts qüestionen si aquest model encara és el més eficient.

La idea de treballar quatre dies i descansar tres no busca només més oci. Pretén:

  • Reduir el burnout i les baixes per estrès

  • Afavorir la conciliació familiar

  • Retenir i atreure talent

  • Millorar la motivació i l’eficiència

  • Contribuir a la sostenibilitat (menys desplaçaments, menys emissions)

Alguns països com Islàndia, Bèlgica o Escòcia han impulsat proves pilot amb bons resultats. A Espanya, diverses empreses ja han iniciat els seus propis experiments, especialment en el sector tecnològic o creatiu.

El cas del sector hoteler

L’hoteleria és un dels sectors més intensius en hores, amb gran rotació de personal i alts nivells d’estrès. Les jornades són llargues, els caps de setmana són dies forts d’ocupació, i la demanda de disponibilitat és constant.

Això fa que implementar la jornada de quatre dies sigui un repte complex, però no impossible. El que cal és adaptar el concepte a la realitat específica de cada establiment.

Possibles models per aplicar-la a hotels

1. Reducció d’hores setmanals mantenint la qualitat

Treballar 32 o 36 hores repartides en quatre dies, en lloc de 40 o més en cinc o sis, amb l’objectiu de mantenir la mateixa productivitat. Cal optimitzar processos, eliminar tasques innecessàries i repartir millor els torns.

2. Torns rotatius per equips

Dividir l’equip en diversos grups que cobreixin el servei setmanal, de manera que cada treballador tingui tres dies de descans, però l’hotel no es quedi descobert en cap moment.

3. Compactació de jornada

Fer quatre jornades més intenses (10 hores, per exemple) i tenir tres dies lliures. No és ideal per a tots els perfils, però pot encaixar en tasques com manteniment, administració o recepció nocturna.

4. Model voluntari i flexible

Oferir l’opció a aquells treballadors que ho desitgin, combinant-ho amb contractes parcials, ampliació de plantilla o noves incorporacions en moments punta.

Beneficis potencials per als hotels

1. Retenció de personal

En un sector amb alta rotació i dificultats per trobar treballadors formats, oferir millors condicions laborals és un valor afegit clau. Una jornada reduïda pot fidelitzar treballadors i millorar l’ambient de feina.

2. Més productivitat per hora

Diversos estudis mostren que, amb menys hores, augmenta la concentració i es redueix el temps improductiu. En el sector serveis, això pot traduir-se en millor atenció al client i menys errades.

3. Diferenciació de marca

Els hotels que aposten per valors com el benestar laboral i la conciliació poden destacar positivament en la comunicació corporativa, captant tant clients com nous professionals.

4. Millora del clima intern

Un equip menys cansat, amb més temps personal i més motivat pot generar un entorn més positiu, que es reflecteix directament en l’experiència del client.

Reptes i condicionants

1. Costos operatius

Aplicar la jornada de quatre dies pot requerir més personal o reestructuració de torns, amb un impacte directe en costos. Per això, cal analitzar bé l’eficiència interna abans de fer el pas.

2. Continuïtat del servei

En un hotel, no pot haver-hi hores mortes ni cobertura incompleta. Cal garantir que el client percep el mateix nivell de servei cada dia de la setmana.

3. Canvi cultural

Tant direccions com equips poden tenir resistències inicials. El diàleg, la formació i els pilots controlats poden ajudar a fer el canvi de mentalitat necessari.

4. Tipologia de l’hotel

Un hotel gran amb molts departaments pot tenir més facilitats per reorganitzar-se que un petit allotjament familiar on hi ha pocs treballadors polivalents.

Experiències reals i tendències

Encara són poques les iniciatives en aquest àmbit dins el món hoteler, però ja comencen a aparèixer:

  • Alguns hotels urbans a França i Alemanya han implantat torns compactats amb resultats positius.

  • En l’àmbit rural, hi ha establiments que combinen la jornada reduïda amb allotjament per al personal, afavorint el benestar general.

  • Empreses del sector turístic a Espanya, com agències o cadenes petites, estan testant models híbrids que podrien inspirar el món hoteler.

Conclusió

La jornada laboral de quatre dies no és una fórmula màgica, però pot ser una via interessant per transformar el sector hoteler cap a un model més sostenible, humà i competitiu. Amb creativitat, planificació i adaptació, és possible aplicar aquest model, total o parcialment, en establiments hotelers sense perdre qualitat ni rendibilitat.

Potser no tots els hotels estan preparats per fer el salt de cop, però cada pas cap a una millor conciliació i qualitat de vida laboral és també un pas cap a una millor experiència per al client.