imatge:https://www.capgros.com/uploads/s1/14/33/76/2/mataro-fa-80-anys_11_1280x644.jpeg
Passejar avui pels carrers de Mataró és fer un viatge en el temps. Una ciutat que, sense perdre la seva essència mediterrània i el seu caràcter acollidor, ha experimentat profundes transformacions en l’última dècada. L’urbanisme, la mobilitat, la cultura, el comerç i la manera de viure-hi han evolucionat d’una manera notable. En aquest article fem una mirada detallada a com ha canviat Mataró en els últims deu anys, des del 2015 fins aquest 2025.
Una ciutat que ha crescut en població i en diversitat
Entre el 2015 i el 2025, Mataró ha vist augmentar la seva població de manera continuada. Les darreres dades indiquen que ja supera els 130.000 habitants, consolidant-se com una de les principals ciutats del Maresme i de Catalunya.
Aquest creixement no només ha estat quantitatiu, sinó també qualitatiu: la ciutat s’ha tornat més diversa, amb nous veïns procedents d’altres parts del món que han aportat riquesa cultural, noves propostes comercials i una gastronomia més internacional.
La multiculturalitat es respira als barris, als mercats i a les escoles, convertint Mataró en un espai obert i dinàmic on conviuen tradicions locals amb noves influències globals.
Renovació urbana: barris que es transformen
Una de les grans transformacions que ha viscut Mataró ha estat la renovació dels seus barris. Zones com Rocafonda, Cerdanyola o l’Escorxador han estat objecte de plans de rehabilitació urbana que han millorat carrers, places i equipaments públics.
S’han creat nous espais verds, com el parc de Rocafonda, que ofereix zones de joc infantils, pistes esportives i racons per al descans. També s’han reformat places històriques, com la Plaça de Cuba, que avui llueix una imatge moderna però que conserva el seu esperit de punt de trobada veïnal.
A més, s’han impulsat nous habitatges protegits i programes per facilitar l’accés a la vivenda, especialment per a joves i famílies amb pocs recursos, combatent així la gentrificació.
Mobilitat sostenible: una aposta decidida
La mobilitat a Mataró també ha fet un gir important. L’any 2015, el cotxe privat era el mitjà dominant, però avui la ciutat aposta clarament per la sostenibilitat.
S’han ampliat les zones de vianants, especialment al centre i als entorns escolars, s’ha implementat una xarxa de carrils bici que connecta els principals barris i s’ha creat el servei de bicicletes elèctriques compartides, MataróBici, que ja és un èxit.
El transport públic també ha millorat amb més freqüències d’autobusos i nous models de vehicles elèctrics. Tot plegat ha contribuït a reduir les emissions de CO₂ i a fer de Mataró una ciutat més saludable i amable per viure-hi.
Cultura i patrimoni: més viva que mai
Fa deu anys, l’oferta cultural de Mataró ja era considerable, però actualment ha viscut una autèntica explosió. Equipaments com Can Marfà, dedicat a la història tèxtil de la ciutat, o el M|A|C (Mataró Art Contemporani) s’han consolidat com espais imprescindibles.
A més, festivals com el Nosaltres, dedicat a les arts escèniques de proximitat, o la Fira d’Arts i Oficis de Nadal, han guanyat protagonisme a l’agenda cultural catalana.
També s’ha posat en valor el patrimoni arquitectònic amb la recuperació d’edificis modernistes i rutes guiades que permeten descobrir el llegat de figures com l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, fill il·lustre de Mataró.
La Festa Major de Les Santes ha seguit creixent en participació i projecció, mantenint la seva essència tradicional però incorporant activitats inclusives i sostenibles.
Comerç i economia local: innovació i resistència
El comerç de proximitat ha estat un dels grans motors de la ciutat, i en aquesta dècada ha sabut reinventar-se davant els reptes del comerç electrònic i la globalització.
Associacions com Mataró Comerç han impulsat campanyes de dinamització, fires temàtiques i festivals de botigues al carrer, creant una nova manera d’entendre el comerç urbà. També han nascut nous mercats de producte ecològic i de proximitat, que responen a una ciutadania cada cop més conscient i exigent.
En l’àmbit empresarial, Mataró ha apostat per l’economia verda i la digitalització, amb projectes d’incubadores de startups, espais de coworking i un creixement notable de petites empreses innovadores.
Educació i joventut: una generació connectada amb el futur
En els darrers 10 anys, Mataró ha invertit de manera decidida en educació. S’han ampliat escoles bressol, reformat instituts i creat nous projectes educatius innovadors, com l’Escola de Noves Oportunitats per a joves que abandonen prematurament els estudis.
També ha nascut el Campus Tecnocampus, una aposta per l’educació superior lligada a l’empresa i la innovació, que ha atret estudiants d’arreu del territori català.
La ciutat ha multiplicat les opcions de formació no reglada, tallers creatius, activitats esportives i propostes de lleure que contribueixen a construir una joventut més activa, formada i arrelada al territori.
Sostenibilitat i medi ambient: una prioritat ciutadana
Finalment, la consciència mediambiental s’ha estès a tota la ciutat. Projectes de reciclatge, energies renovables i reducció de plàstics d’un sol ús són una realitat en molts espais públics i comerços.
El projecte “Mataró ciutat verda” ha impulsat la plantació de nous arbres, la recuperació de rieres i la creació d’horts urbans comunitaris, afavorint una major connexió entre la ciutat i la natura.
Aquest 2025, Mataró és reconeguda com a “ciutat amiga del medi ambient” en l’àmbit europeu, un reconeixement al treball conjunt de ciutadania, administració i empreses.
Mataró 2025: una ciutat orgullosa del seu passat i il·lusionada pel futur
La Mataró d’avui és el resultat d’una dècada de transformacions decidides. Sense perdre la seva identitat, la ciutat ha sabut mirar endavant, adaptant-se als nous temps i posant les persones al centre de les seves polítiques.
Avui, caminar per Mataró és veure una ciutat viva, creativa, sostenible i multicultural, on la història es barreja amb la innovació, i on el mar, sempre present, segueix marcant el caràcter únic d’aquest racó del Maresme.
Leave a Reply